Snabblänkar

Tips

Här visar vi diverse tips som kommit in från våra medlemmar. Har du tips kontakta oss.

Här kommer ett tips om att våra barn och unga har möjlighet att ansöka om ”Aktivitetspaket” från ”Min Stora Dag”

Ansökan görs via följande länk: https://www.minstoradag.org/aktiviteter/aktivitetspaket/  Aktivitetspaket från Min Stora Dag

Stiftelsen Min Stora Dag har till huvudsakligt ändamål att i Sverige främja och stödja åtgärder till förmån för barn som lider av livshotande sjukdomar, och därvid särskilt åtgärder som bereder barnen möjlighet att få sina speciella önskedrömmar förverkligade.

”Min Stora Dag” gör skillnad för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Varje år får nära 50 000 barn och unga som kämpar, vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

Våra aktivitetspaket är en heldag som genomförs på egen hand, när det passar en själv bäst. De följer ofta ett tema och kan exempelvis innehålla en heldag på en nöjespark, djurpark eller bio och middag. Ibland även en övernattning på hotell.

 


Har du sjukersättning eller aktivitetsersättning?

Då kan du köpa Länstrafikens Årskort Senior, även om du inte är senior.

Läs vidare på Länstrafikens hemsida ltr.se. (fliken Biljetter & priser -> Årskort senior med ersättning från Försäkringskassan.)


 Fritid och Rekreation, Östersunds kommun

är en enhet som arbetar för att personer med funktions­nedsättning (LSS) lättare ska kunna delta i olika fritidsaktiviteter.

Har Du en funktionsnedsättning och vill vara aktiv?

Fritid & Rekreation har en sida där ALLA möjliga aktiviteter erbjuds.
https://www.ostersund.se/uppleva-och-gora/idrott-fritid-och-friluftsliv/fritid-for-dig-med-funktionsnedsattning.html


PARASPORT/Jämtland-Härjedalen

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (Parasport Sverige) är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning inom 15 olika idrotter. Förbundet leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

http://www.parasport.se/jamtland-harjedalen


 Att prata om det som inte sägs – opratat

En webbsida om sådant man ofta inte pratar om i familjer där det finns barn med funktionsnedsättning.

Innehållet i filmerna och berättelserna på opratat.se bygger på vad barn med funktionsnedsättning, syskon, föräldrar och mor- och farföräldrar berättar i intervjuer i möten.

 

Erbjudande till föreningarnas medlemmar

Special Nest är en webbtidning som funnits i drygt två år och bevakar det som händer inom neuropsykiatri. Till exempel frågor som rör personer med autism som LSS, skola, arbete och annan meningsfull sysselsättning. Webbtidningen skildrar olika ståndpunkter och åsikter inom området och vänder sig till yrkesverksamma, familjer, vuxna, ungdomar och personer med egen funktionsnedsättning.

Som medlem i Autism- och Aspergerförbundet har du möjlighet att läsa Special Nest till ett rabatterat pris - 39 kr/mån (ordinarie pris 79 kr/mån) om du betalar med kort som betalningsalternativ.

För att erhålla en personlig rabattkod mejlar du redaktionen@specialnest.se och lämnar namn, adress och telefonnummer och ange att du är medlem i Autism- och Aspergerförbundet. Rabattkoden är personlig och går att använda en gång. Koden kan sedan användas när du startar upp din prenumeration på www.specialnest.se

 

 

Inspirationshäfte för syskonverksamhet

Vi länkar till ett användbart metodhäfte som har tagits fram av Ågrenskas arvsfondsprojekt

Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon. Syftet med häftet är att ge inspiration och

information till personer som vill ha verksamheter för syskon till barn, ungdomar och unga

vuxna med funktionsnedsättningar i familje- och korttidsverksamheten. Materialet finns på

länken: http://www.agrenska.se/globalassets/bilder-agrenska/syskonkompetens/2013/metodhafte/syskonkompetens-metodhafte-2013-.pdf
 

 

 Nu har det kommit ut stöd kring Tvång och begränsningsåtgärder, på Kunskapsguiden.

”Tvångs- och begränsningsåtgärder handlar om att vidta åtgärder mot den enskildes vilja. Åtgärderna är inte tillåtna men de förekommer ändå. Det går att förebygga och undvika många av de situationer som kan leda till att de används.”

Läs mer här 


LSS - en viktig lag som urholkas allt mer

LSS är en pluslag. Pluslagstanken innebär att LSS ska komplettera socialtjänstlagen, inte underordnas den.
LSS kom till 1994 och lagen var avsedd att förbättra situationen för personer med omfattande funktionsnedsättningar och ge dem specifika rättigheter som skulle ge dem möjlighet till att leva som andra.
Med begreppet leva som andra menar man att LSS har som syfte att kompensera för funktionsnedsättningen, i förhållande till andra personer utan funktionsnedsättning.
Men verkligheten blev annorlunda.

När det nu gått 20 år så kan vi konstatera att de individuella rättigheterna i viss mån försvunnit. Tillämpningen av lagstiftningen har varit hårdare än ursprungstanken.
Vi heter ReclaimLSS på grund av att det finns anledning att återta intentionen i LSS och göra den till en aktiv och vital del av lagstiftningens fortsatta tillämpning. Om vi förlorar intentionen förlorar vi också kraften i lagstiftningen.
Om pluslagstanken upprätthålls finns det gott hopp om att den nuvarande LSS-tillämpningen kan utvecklas i den riktning som riksdagen ursprungligen avsåg. Kanske även valfriheten.
Vi behöver en lagstiftning som både i teori och praktik lever upp till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Därför har vi, tillsammans med FUB, skapat denna sajt – ReclaimLSS

Vill du bidra till att återta LSS? Då är du på rätt ställe. Vi letar personer som vill skriva på sajten, enstaka artiklar eller återkommande.
Oavsett om du skriver om LSS utifrån lokalnivå eller riksnivå är du välkommen i arbetet med att återta LSS.

http://reclaimlss.org/

Vänliga hälsningar

Birgitta Joelsson
Autism & Aspergerföreningen
Stockholms län
 

Pluspolare-kort
 
För personer med funktionsnedsättning som bor i Östersunds kommun.
Om du vill ha hjälp eller sällskap av någon när du ska ut på olika aktiviteter är Pluspolare-kortet bra att ha. Mer info hittar du klicka här.
 

 

Mobiler och surfplattor som hjälpmedel

Har du också funderat över hur du kan få veta mer om mobiler och surfplattor som hjälpmedel?  För att samla erfarenheter och tips har jag startat ett gratis månadsbrev, Månadsbrevet "Mobilen som hjälpmedel", som är öppet för alla intresserade. Fyll i din e-postadress här för att få månadsbrevet: 

http://www.tinaw.se/mobilen-som-hjalpmedel/mobilhjalpmedelappar.html

 

Vem är jag?

Jag heter Tina Wiman och mamma till barn med bland annat autism och ADHD. I min vanliga vardag är jag också teknikjournalist.

 

När jag började blogga på min autismblogg M som i Underbar http://munderbar.wordpress.com om smartamobiler som hjälpmedel upptäckte jag att suget efter kunskap är enormt. Frågorna väller in, inte bara till mig utan till föreningar, organisationer och forum i hela Sverige. 

 

Vad innehåller månadsbrevet?

Månadsbrevet ger tips och information kring hjälpmedelsprogram för mobil och surfplattor. Det fokuserar på de två största systemen, Android och iOS(=iPad/iPhone/iPod). Temat är mobilen som hjälpmedel vid kognitiva funktionsnedsättningar, men det kommer även tips för

andra behov. 

 

Få en gratis folder med mobiltips

Med välkomstbrevet får du en gratis pdf-folder med tips på appar inom kognitionsområdet. Foldern får du gärna får skriva ut och ge bort eller skicka vidare, bara du inte ändrar i den. 

 

Hur funkar månadsbrevet?

Månadsbrevet är gratis och kommer ut en till två gånger i månaden. Varje nummer har ett tema, tips på appar och en frågespalt.  Varje månad finns en frågespalt där du är välkommen att skriva in frågor. Jag hoppas också kunna ha en chatt för månadsbrevets medlemmar under december. 

 

Det finns ingen hake. Månadsbrevet "Mobilen som hjälpmedel" är gratis. Vill du inte få månadsbrevet längre är det bara att sluta prenumerera.

Jag gillar inte reklam/skräppost så din e-postadress kommer inte att användas till något sådant.

 

Lycka till i hjälpmedelsdjungeln och glada hälsningar!

 

Tina Wiman