Em illustration på Harry.

De bor i en förort till Stockholm och går hos en privattandläkare i kommunen.

- Min son har autism, expressiv språkstörning och add. Rädsla har inte varit problemet utan att han har svårt att kommunicera vad han vill och känner. När Emma bytte från Folktandvården till en privat tandläkare tycker hon att de fick ett bemötande som fungerade för sonen.

- Vi behövde laga tre hål och fick komma till en specialist. Det var väldigt bra upplagt; veckan innan fick vi komma dit och titta på rummet och prova lustgasen. Harry fick laga en modell av tänder och göra exakt det som skulle hända honom när han skulle komma nästa gång. Harrys hål i tänderna lagades vid två tillfällen veckan därpå och både tandläkaren och sköterskan var lugna och lät honom ta sin tid. Eftersom han hade varit där innan var miljön bekant och han var insatt i vad tandläkaren skulle göra i hans mun.

- De påminde honom hur det var på testgången och han kändes lugn och harmonisk. Jag tror att det var en bra upplevelse för honom för fortsatta kontakter med tandläkare, säger Emma.

Emma är själv under utredning för autism och adhd och lider av en fruktansvärd tandläkarskräck.

- Jag går själv inte till tandläkaren trots att det kan behövas. Jag är rädd för smärta, har klaustrofobi och är rädd för att inte ha kontroll över vad som händer. Måste jag behandlas får de söva mig först, det är det enda som hjälper.

Text och illustrationer: Ida Kärrby

Artikeln har varit publicerad i Tidningen Autism nummer 3 2023