Regeringen beslutade i januari 2024 att ge en utredare i uppdrag att utreda förutsättningarna för att lagstifta om möjligheten att betala med kontanter i handeln, i synnerhet för livsviktiga varor. Arbetet har även omfattat utredning om andra åtgärder för att säkra kontanternas fortsatta funktion som betalmedel i Sverige. Utredningen föreslår nu att det ska bli en lagstadgad skyldighet att ta emot kontanter i livsmedelsbutiker, apotek och offentligrättsliga inrättningar, till exempel vård- och tandvårdscentraler.
”Utredningens förslag är ett steg i rätt riktning för att säkerställa kontanternas överlevnad i Sverige. Fler samhällsfunktioner behöver dock omfattas. Det gäller t ex resor med kollektivtrafik eftersom många personer med funktionsnedsättning saknar körkort. Utan möjlighet att betala med kontanter begränsas rörligheten i samhället avsevärt för denna grupp”, säger Camilla Rosenberg, ordförande i Autism Sverige.
Ett annat problem är att bankerna inte utfärdar e-legitimationen Bank-Id till personer som inte kan underteckna själva, utan företräds av en god man. En god man kan heller inte använda sin huvudmans e-legitimation, även om huvudmannen samtycker. Härigenom stängs många personer helt ute från digitala betalningslösningar.
”Kontanternas roll är inte bara en praktisk fråga om betalningsmedel, det handlar om demokrati och lika rättigheter för alla invånare i Sverige. Att säkerställa kontanternas fortsatta funktion är avgörande för att skapa ett inkluderande samhälle där ingen lämnas utanför på grund av sina särskilda behov eller omständigheter”, säger Camilla Rosenberg i en avslutande kommentar.
Läs hela remissvaret här:
Yttrande över Kontantutredningen