En tredjedel av alla med funktionsnedsättning har blivit diskriminerade eller utsatta för kränkande särbehandling i arbetslivet. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det handlar bland annat om att bli nekad arbete trots rätt kompetens, att bli uppsagd på grund av sin funktionsnedsättning eller att utsättas för mobbning och trakasserier.

– Diskriminering på arbetsplatsen är oacceptabelt och ingenting som någon ska behöva utsättas för. Förekomsten av diskriminering innebär ett personligt lidande för den som utsätts, men resulterar också i ett stort resursslöseri för samhället i sin helhet, säger Johanna Carnvik Schöier, intressepolitisk utredare vid Autism Sverige.

Utöver utsattheten för diskriminering och kränkande särbehandling upplever många svårigheter att komma in och stanna kvar på arbetsmarknaden. Sysselsättningsgraden bland personer med funktionsnedsättning är 53 procent, medan den bland övriga befolkningen är 80 procent.

– Autistiska personer ska få de insatser, den förståelse och det stöd de behöver för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden och få ett hållbart arbetsliv över tid. Arbetsmarknadspolitiska insatser måste bli mer tillgängliga och hålla högre kvalitet samtidigt som alla parter behöver arbeta för normförändringar på arbetsmarknaden, säger Johanna.

SCB:s statistik belyser vikten av att arbetsgivare har kunskap om autism och andra funktionsnedsättningar. Det behövs fortsatta insatser för att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad, där alla människor ges möjlighet att bidra och utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

SCB: Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2024 (öppnas i nytt fönster)