Autism – då, nu och framåt

På konferensen kommer vi att få ta del av föreläsningar och samtal med autistiska personer, forskare och utbildare. Medverkar gör Peter Vermeulen, Lotta Rizzo, Sven Bölte, Clara Törnvall, Sebastian Lundström, Autism Sveriges autismombud, Utbildningscenter Autism med flera.

Fika och lunch ingår!

  • När: 22 november 2023 klockan 09:00–16:30
  • Plats: Lilla Cirkus i Stockholm
  • Kostnad: 750 kronor per medlem (priset gäller personligt medlemskap och hushållsmedlemmar). 950 kronor per verksamhetsmedlem och övriga.

Anmäl dig här:

Anmälningsformulär till rikskonferensen 2023 (öppnas i nytt fönster)


Mer om de medverkande:

  • Från neurodiversitet till neuroharmoni
    Peter Vermeulen, PhD, är en författare, föreläsare och metodutvecklare med lång erfarenhet av autismområdet. Peter har myntat begreppet neuroharmoni och pratar här om att lära av det förflutna för att skapa en ljusare framtid för autistiska personer. Presentationen är på engelska.

  • Autismforskning: igår, idag… och imorgon?
    Sven Bölte är föreståndare för KIND (Karolinska Institutet Neurodevelopmental Disorders). Han rankas som en av världens tio ledande autismforskare. Vilken forskning tror han blir viktig framöver och varför? Vilken forskning saknas men behövs?

  • Vanliga människor
    Clara Törnvall
    är kulturjournalist, radioproducent och författare. I sin senaste bok skriver Clara, som själv är autistisk, om hur neurotypiker (icke-autistiska personer) fungerar.

  • Autism Sveriges autismombud
    Autismombuden
    är ett nätverk inom Autism Sverige som består av vuxna autistiska medlemmar från olika delar av Sverige. På konferensen presenterar de vad tror, vill och hoppas på i framtiden.

  • Utbildning om autism – en nödvändighet
    Maria Weiselius
    är verksamhetschef på Utbildningscenter Autism. Hon har lång erfarenhet av att utbilda om autism för personal i skola och omsorg. Har efterfrågan på kunskap förändrats genom åren? Vilka utbildningsinsatser kommer behövas de kommande åren?

  • För att veta vart vi är på väg måste vi veta var vi har varit
    Mats Jansson
    , sakkunnig på Autism Sverige, om förbundets femtioåriga historia och hur synen på autism förändrats under de åren.

  • Ett arbetsliv för alla
    Lotta Rizzo har asperger och adhd och är konsultchef på IT-bolaget Left is Right. Hur kan ett arbetsliv anpassat för olikheter se ut?

  • Hur vanligt är autism?
    Sebastian Lundström
    är legitimerad psykolog, docent i barn- och ungdomspsykiatri och verksam vid Gillbergcentrum, Göteborgs Universitet. Han har forskat på förekomsten av autism. Hur vanligt är autism? Och hur är det: blir autism vanligare?

Kontakt

För frågor om konferensen är du välkommen att kontakta konferens@autism.se