Badaktivitet i Götene

Autism och Aspergerföreningen Skaraborg bjuder in till bad i Västerbybadet i Götene.

När: Den 24 april kl. 11.30– 14.00

Var: Skogsvägen 17, 533 32 Götene

På grund av pandemin är antalet platser begränsade till 5 hushåll. Dusch sker en person eller familj i taget och givetvis måste alla vara friska och hålla god handhygien. Samling i foajén undanbedes och vid ankomst går ni direkt till omklädningsrummen. Vi har tillgång till omklädningsrummen från 11.15. Anmälan sker till maud.bengtsson@mariestad.se senast den 21 april.


 

 Kallelse till årsmöte

Årsmötet kommer hållas digitalt den 24/3 klockan 18:00.
Skicka din anmälan till skaraborg@autism.se 
Eller ring vår ordförande Sofia Nielsen på telefonnummer 070-517 28 58
Uppge mailadress eller telefonnummer för att få en Zoom-länk. 

Varmt välkomna!


 Angående Covid 19

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer om sammankomster med mera gör att vi kommer att ställa in samtliga aktiviteter tills vidare.

Vi kommer att på hemsidan och på Facebook informera om när vi på nytt kan starta aktiviteter.

Hälsningar

Styrelsen

  


 

Aktivitetspaket från Min Stora Dag

Vi vill tipsa om att det är möjligt att ansöka om aktivitetspaket från Min Stora Dag. 

Aktivitetspaket är en heldag som genomförs på egen hand, när det passar en själv bäst. De följer ofta ett tema och kan exempelvis innehålla en heldag på en nöjespark, djurpark eller bio och middag. Ibland även en övernattning på hotell.

Ansökan görs via följande länk

https://www.minstoradag.org/aktiviteter/aktivitetspaket/  Aktivitetspaket från Min Stora Dag

 


För dig med egen diagnos inom Autism och Aspergerföreningen Skaraborg

https://www.facebook.com/groups/369555356945491/            

I gruppen finns det möjlighet att utbyta ideer och erfarenhet kring  autismfrågor med mera.

Gruppen är sluten  

 

 


  

 

 


 

Vi söker dig som är medlem och vill engagera dig i föreningen.

Det är många som behöver råd och stöd med både stora och små bekymmer. Det behövs hjälp med att planera och göra utskick. Du som vill göra skillnad hör av dig  till skaraborg@autism.se

 

 
 
  
 
Webbsideansvarig: Birgitta Svedlund
 Sidan uppdaterad 20201223
 

  Nyheter

   HISTORIK

   ASPIE-träff

   Höstens aspieträff anordnades den 30 oktober i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Skövde.  4 st deltog.

   Hökensås den 22 september 

   Fika och fiske för de som kom till södra Englandssjön på Hökensås söndagen 22 september. Tack ni som kom.

    

   Höstens tågresa 2019-08-25

   44 stycken hade slutit upp i Skara för att delta i årets tågresa. Ett alltid lika uppskattat arrangemang. 

    

   ASPIE-träff 2019-05-16

   Torsdag den 16/5 var vi fyra deltagare med egen diagnos, varav en ny i gruppen, som samlades i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler för ”pizza och prat”. Tre män och en kvinna mellan 29 och 69 år. Tack vare liknande problem och funderingar finner vi lätt varandra och får ta del av intressanta levnadsöden. Ibland känner man igen sig och ibland inte. Vi har mycket gemensamt men är ändå väldigt olika. Det är mycket det som är så spännande med dessa träffar.

   Riks och repskapsmöte i Stockholm

   Vid förbundets riks- och repskapsmöte i Stockholm 27-28/4 deltog två representanter från styrelsen. Helgen innehöll många intressanta inslag och föreläsningar. Bland annat närvarade Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson i funktionshindersfrågor, och berättade om LSS och arbetsgången framöver. Therese Waldenborg från Utbildningscenter autism föreläste kring bedömningar och aktivetsanalys. 
   Vi knöt också nya kontakter med ett närliggande distrikt och hoppas på god samverkan framöver. 
    

   ASPIE-träff 2018-12-05

   hade vi en extraträff för att prata om Gunnels möte i Stockholm och för att introducera Linda som har hand om vår nya Facebook-grupp för alla i Skaraborg med egen diagnos. Ett längre inlägg hittar du via denna länk eller under fliken "för vuxna med egen diagnos.

   Skolkonferens

   Den 28 november var fem från styrelsen närvarande på skolkonferensen som var i Skövde. Sofia inledde och hälsade alla välkomna. Kenth Hedevåg informerade om sin bok, där han presenterar sitt tankesätt i det pedagogiska arbetet runt elever med autism.

   Föreläsning

   Bo Hejlskov föreläste om ”Lågaffektivt bemötande”. Hantering av problemskapande be-teende utifrån ett lågaffektivt förhållningssätt. Från föreningen deltog 25 medlemmar. Sofia informerade om föreningen samt det fanns material som de 600 deltagarna kunde ta del av.

   Föreläsning på Vuxenskolan i Mariestad 25 november 2018

   Katarina och Joel Schuurman föreläste utifrån ett förälder/son perspektiv. De pratade om en vanlig, vetgirig kille som också hade det tufft, en stabil familj men med en driven mamma som drabbades av utmattning. Utbrott, struktur, tydlighet och en kämpig skoltid…men också möjligheter och en ung man med motivation och vilja att någonstans i livet.

    En givande föreläsning inför intresserade åhörare.

   Arbeta med autismspektrumtillstånd. Hantverket och den professionella rollen.

   Den 16/10 föreläste Gunilla Gerland  en heldag i Skövde, genom pedagogisk perspektiv. Föreläsningen hette som rubriken ovan. Vi var tre stycken från styrelsen som var där. Vi fick lyssna på en intressant föreläsning där Gunilla pratade om sitt eget liv och vi fick också mycket bra tips hur man ska arbeta som lärare, vårdpersonal och anhörig. Hon berättade hur man kunde använda sociala berättelse och ritprat. Hon pratade även om det relativt nya medicinska begreppet PANS.  

    

   ASPIE-träff

   Onsdag den 10/10 var vi tre personer som träffades i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Skövde. Vi åt hämtpizza, diskuterade och samtalade kring våra frågor. Vi enades bl.a. om att det är lugnt och bra i denna lokal, att vi vill ha den som bas för våra träffar framöver. Ev. Förtäring tar vi på catering.

   Hökensås

   Söndagen den 23 september träffades ett tiotal medlemmar med familjer för att prova fiskelyckan i Södra Englandssjön i Hökensås. Med hjälp av proffsig fiskeutrustning från Hökensås fiskecenter lyckades sällskapet dra upp ett tiotal fina regnbågslaxar. Fisket varvades med korvgrillning och fika och barnen passade också på att utforska området kring sjön och leka i skogen.

    

   Tågresa Skara - Lundsbrunn tor

   Den 26 augusti var det återigen dags  tågresa mellan Skara Lundsbrunn. En uppskatad aktivitetet som lockar många. 

    

   Familjeläger i Uddevalla

   Vi brukar ha trevligt tillsammans med bad, tipspromenad, båttur, lekar, korvgrillning mm.

   Ett tillfälle att träffa andra och knyta kontakter inom föreningen. Sundsvik ligger alldeles i utkanten av Uddevalla. Lägret arrangeras av distrikt Fyrbodal som bjuder in distrikt Söder och distrikt Skaraborg.

    

   Söndagen 3 juni Besök på minijärnvägen Lundsbrunn. 

   var föreningen på Minijärnvägen SPNJ Skogsmarks Putte Nutte Järnväg där 3 familjer hade mött upp och fick information och åka både lok och vagn. En trevlig eftermiddag i 35 graders solsken. Tack alla ni som kom.

    

   Söndagen den 27:e Maj hade vi vår första träff när det gäller "aktiv fritid vid Autism". 

    Totalt kom det tre ungdomar och provade på hundaktiviteter på Billinge Brukshundsklubb, fika avslutade det hela. Under fikat informerades det om kommande aktiviteter och att ungdomarna själva kan lämna förslag på vilka aktiviteter de vill prova på. Totalt blev det en lyckad första aktivitet. Till nästa aktivitet hoppas vi det vill komma ännu fler ungdomar, vår förhoppning är att det ska bli en trygg grupp där man kan få prova olika aktiviteter där vi i förväg har kontakt för att det ska bli så bra anpassat som möjligt.

    

    Torsdagen den 3 maj

   Vårens ASPIE-träff hölls den 3 maj på Restaurang Benidorm i Skövde.  Alla var överens om att ASPIE-träffarna är ett bra tillfälle att träffas och utbyta idéer och erfarenheter samt ha väldigt roligt tillsammans.

   Söndagen den 11 mars

   Höll autism och aspergerföreningen Skaraborg årsmöte. 

   Till ordförande för ett år valdes Sofia Nielsen. Övriga styrelsemedlemmar är Lars Bertilsson, Mario Imhof, Jessica Rosenberg, Gunnel Bäckström, Sarah Apelgren, Maud Bengtsson och Birgitta Svedlund. Suppelanter Malin Rapp och Benny Almgren.

   Efter avslutat årsmöte och en mycket god lunch 

   Berättade Alexander Forselius om sin resa från barnhemmet i Rumänien till stjärnhimlen med 8 miljoner streams på Spotify med NPF som raketbränsle. Hur han startar eget företag blir författare och föreläsare. Han är också aktuell med sin bok  "Jag upphöver gravitationen: en självbiografi om att leva med autism, asperger och ADHD"

   Mammakväll

   Vi träffades under trevliga former på en restaurang i Skövde där vi åt en bit mat. Vi pratar med varandra om vardagsbekymmer under väldigt lättsamma former. Allvar blandas med glädje och vi brukar ha ordentligt ont i skrattmusklerna efteråt.

   Riks och repskapsmöte

   2-dagar konferens i Stockholm, där även förbundets årsmöte hålls. Ordförande från di-strikten och andra representanter från föreningarna deltog. Från Skaraborg deltog Sofia, Jessica och Alexander

    Förbundsråd

   Ordförande i de olika distrikten träffas under två dagar för utbyte av erfarenheter samt att få lite kunskapspåfyllning genom invald föreläsare.

   28 februari 2018

   hölls ett  Ett intressant och välbesökt föredrag  av Svenny Kopp den 28 februari 2018 på Billingehus Skövde. 

    

   ASPIE-träff

   Onsdag den 29 november, kl 17.00 anordnades  Cafékväll på Nockes i Skara. 

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

   • Ordförande: Sofia Nielsen 

    Vice ordförande: Jessica Rosenberg
     Adress: Box 36, 541 21 SKÖVDE

    Telefon: 072-25 25 725 

    E-post: skaraborg@autism.se

    Facebook: Autism & Asperger Skaraborg

   • Har du några timmar över i veckan?

    Kan du tänka dig jobba ideellt?

    Autism- och Aspergerföreningen VG Skaraborg behöver lite administrativ hjälp.

    För mer information kontakta någon i styrelsen

    Varmt välkommen!

     

    Vi saknar fortfarande en del e-post adresser.  

    För att underlätta informationshanteringen  vill vi att du som medlem skickar in din e-postadress till oss. 

    Tack på förhand från oss i styrelsen.