I debattartikeln i Aftonbladet skriver förbundsordförande Camilla Rosenberg och förbundssekreterare Gunilla Sundblad att regeringen behöver följa lagens intentioner och sluta svälta ut den personliga assistansen. Personlig assistans har en central roll i vårt välfärdssystem. Det är därför ytterst oroväckande att antalet personer som får assistans har minskat över tid.

Att vara personlig assistent är ett kvalificerat och ansvarsfullt jobb. Assistenten är den viktigaste resursen för assistansanvändaren och det är i det dagliga samspelet mellan assistenten och den enskilde individen som kvaliteten i huvudsak avgörs.

För att kunna ge ett gott stöd behöver assistenten kontinuerlig fortbildning, god arbetsledning och ersättningar i linje med den allmänna löneutvecklingen.

Autism Sverige uppmanar därför regeringen att sluta svälta ut den personliga assistansen genom att framöver säkerställa att assistansersättningen räknas upp i takt med löneutveckling och andra omkostnader. Det är avgörande för att personlig assistans av god kvalitet ska kunna ges.

Läs mer i debattartikeln "Sluta att svälta ut den personliga assistansen" på Aftonbladet (öppnas i nytt fönster)