Utbildningsdagen riktar sig till dig som är förälder eller personal inom skola, socialtjänst och LSS. Under dagen kommer du få ta del av föreläsningar av Maria Bühler, Anna Sjölund och Joanna Halvardsson. Du kan läsa mer om föreläsarna nedan.

Föreläsningarna kommer att ge dig som deltar en ökad kunskap om autism och ADHD. Du kommer få lära dig mer om kombinationen av och komplexiteten i diagnoserna, bemötande och förhållningssätt samt pedagogisk kommunikation (MI). Syftet med dagen är att du som förälder eller personal ska kunna hjälpa barn med Npf att få nödvändiga kunskaper och utveckla adaptiva färdigheter för att kunna få ett kvalitativt rikt liv som aktiva samhällsmedborgare.

Datum: Tisdag 15 mars

Tid: 8:30–13:00 (föräldrar) eller 13:00-17:30 (personal) 

Var: Online, webbinarium via Zoom 

Kostnad: Gratis för föreningens medlemmar. 250 kr för deltagare inom Umeå kommun 250 kronor (då ingår valfritt medlemskap i föreningen).

Gratis för deltagare inom övriga kommuner i Västerbotten och personal inom Region Västerbotten och statliga enheter.

Anmälan: Anmäl dig via anmälningsformulär här (öppnas i nytt fönster)

Sista anmälningsdag: 12 mars

Moderator Marina Schaeder

 

Maria Bühler är legitimerad psykolog och specialist i klinisk psykologi/neuropsykologi och utgår i sitt arbete från neuropsykologisk kunskap. Maria utgår från att försöka förstå styrkor och sårbarheter hos de hon möter och tänker att dessa styrkor och sårbarheter främst har en grund i hur hjärnan hos just den här individen ser ut. Maria tar avstamp i ett lågaffektivt förhållningssätt som utgår från att vi hjälper individer med så kallat problemskapande beteende genom att anpassa vardagen och sänka kraven. Maria har skrivit boken "Flickor med autism och adhd" (2020) och "Lågaffektivt bemötande och problematisk skolfrånvaro" (2018)

 

Anna Sjölund är beteendevetare och handledare och har tillsammans med Liria Ortiz skrivit boken Motiverande samtal vid autism och adhd, Här möter vi henne i en praktiskt orienterad föreläsning om hur Motiverande samtal (MI) kan kompletteras med tydliggörande pedagogik. Anna har skrivit böcker som "Tydliggörande pedagogik i förskolan" (2019) och "Få familjen att funka, tydliggörande pedagogik i vardagen" (2021).

 

Joanna Halvardsson fick diagnosen Aspergers syndrom vid 16 års ålder och hade en jobbig skolgång med klippkort på psykiatrin och försökte ta sitt liv åtta gånger. I en gripande, rolig och informativ föreläsning berättar hon vad det innebär rent praktiskt i livet för henne. Föreläsningen skildrar andra infallsvinklar på hur livet faktiskt fortsätter och går att leva gott och rikt även med en bokstavskombination.