Hannas Hörna

Från Ögonblick nummer 3 2017

 

När jag ska åka tunnelbana och det kommer ett tåg av äldre modell suckar jag högt för mig själv. De äldre tågen låter mycket högre, gnisslar och de skakar när de förflyttar sig. Förut var jag antagligen van vid dessa oljud, men nu efter att ha åkt med de nya tågen i många år har jag vant mig vid en lägre ljudnivå. Nu känns de gamla tågen som bullriga byggarbetsplatser.

Det är en jobbig men förhållandevis liten förändring.

En mycket större förändring väntar mig nu i höst. Då kommer vårt bostadskvarter hemma bokstavligen att bli en byggarbetsplats. Vi ska ha stambyte i vårt hus och vår lägenhet i tio veckor. När vi behöver tvätta oss kommer vi att få gå ner på gården och duscha i en barack. Det blir nog kallt när temperaturen sjunker på höstkvällarna. Tur att stambytet inte är på vintern i alla fall.

Vardagssysslor som att laga mat och diska kommer att bli mycket krångligare eller inte fungera alls. Vatten i kranen ska finnas ibland, men bara kallt vatten. Hoppas att det är avstängt på bestämda tider så att vi kan planera matlagning och sådant.

Det kommer också att bli tomt utan katterna. De kan inte bo hemma för de skulle må dåligt av det höga ljudet från bygget. Tack svärmor för att de får bo hos dig!

Men det jobbigaste är inte dessa omständigheter utan att jag inte vet exakt, eller ens ungefär, hur det kommer att kännas. En del information har vi fått men det är svårt ändå för mig att föreställa mig denna nya situation.

Om det blir alltför jobbigt har jag en nödlösning: att bo hos min mamma. Men hur ska jag stå ut med det i tio veckor? Och hur ska hon stå ut med mig så länge?

Det gäller att försöker fokusera på de positiva, hur fint det kommer att bli i badrummet när allt är klart. Nytt fint kakel på väggar och golv, ny fräsch toalett och handfat. Och fungerande element i badrummet! Det har vi inte haft det senaste året eftersom de gamla rören krånglat.

Just det, jag minns när grannarna i huset bredvid hade stambyte. När jag gick förbi deras duschbarack hörde jag skratt och glada röster, nästan som om de hade fest... Kanske kommer stambytet ge oss grannar bättre tillfälle att lära känna varandra?

 

Hanna Danmo