Om oss
Unik Försäkring
Utbildningscenter Autism
Läs vår blogg
Vi finns på!
SMS:a AUTISM till 72970 och ge 50 kr!
Webbplatsen funkar med talande webb

Hannas hörna

 
 
Ögonblick 4 december 2014

När jag ska resa krävs det mycket tid och energi av mig. Packlistan är lång och ska uppdateras och dubbelkollas många gånger. Saker ska letas fram. Kläder ska väljas ut. Hemmet ska gås igenom så att allt är extra stängt och avstängt.

Det ska vara undanplockat så att inte katterna kan skada sig på något. Tunna kläder och annat jag är rädd om måste gömmas undan så katterna inte river sönder dem i tron att det är leksaker. Instruktioner ska skrivas till kattvakten och prylar plockas i ordning.

Men ändå har jag aldrig tvekat inför att resa när jag har velat och kunnat. Det är nästan alltid så kul att det är värt all möda och kraft.

Jag har träffat många med funktionsnedsättningar undviker att göra resor och aktiviteter de vill göra på grund av sina svårigheter. Det har jag aldrig gjort. När jag tackar nej till saker och ting är det för att jag inte har tid eller råd. Eller för att jag egentligen inte vill eller orkar.

För mig kan en resa också vara att upptäcka nya platser och sammanhang i min egen stad.

Det senaste året har jag upptäckt att jag tycker mycket om att klä ut mig och gå på maskerader. Det är kul att låtsas vara någon annan, ta en paus från mitt vanliga jag.

Ibland är jag en vildkatt och ibland en glamorös och erotiskt utmanande katt. Ibland en människokatt i lång svart peruk. Då känner jag mig extra skyddad. Jag kan slappna av och känna mig anonym eftersom få känner igen mig, speciellt om jag sminkar mig ordentligt.

Det känns skönt att vara en annan person.  Det blir lättare att slappna av i nya sociala situationer. För gör jag något klumpigt är det ju till synes ”den där katten” och inte jag Hanna som trampar i klaveret. Jag kan säga och göra vad jag vill! I alla fall nästan…

Den sociala biten blir nog alltid lättare när man har en given roll, oavsett om det är en yrkesroll eller en påhittad roll i en teaterpjäs eller på en maskerad.

Hanna Danmo